Arkæologi-turen

Det var et mindre, men pænt, selskab, der drog ud på årets kulturelle oplevelse.

Efter en morgen-session over en kop kaffe og islandske boller drog vi ud på de store vidder.

Første stop var at finde udløbet fra Even, der er nemlig gjort en del fund fra Ertebølletiden i området. Det krævede lidt manøvrering først frem og så tilbage, men det var intet problem under Lisas kyndige kommanderen. Vi fandt faktisk udløbet, og det var så dagens første succes, også selv om det gik op for Flemming, at det var udløbet fra Even og ikke fra Edens Have, som han troede. Flemming tog dog ikke sin misforståelse så tungt, da han kunne se vi andres glæde. På billedet ses i baggrunden udløbet.

Derefter i strakt karriere til Nylands mose uden så meget som at røre en af de lumske sten, der ligger og lurer på forbiroende både. Nylands mose er det første egentlige landvindingsprojekt i Danmark fra 1660. Vi gik i land og beså den hatteløse mølle og den knapt så romantiske pumpestation. Flemming er jo maskiningeniør og faldt i krampe over det roterende pumpemaskineri, der stadig må arbejde for at holde området tørt. Vi måtte nærmest trække ham ud af pumpestationen for at komme videre til Dybsø, hvor der er rester af middelalderbebyggelse og, som et af de få steder i Danmark, rester af højryggede agre, også fra middelalderen.

Vi gik i land på fjordsiden af Dybsø, hvor vi fandt en Bountystrand med tilstrækkeligt dybt vand til, at vi kunne ro helt ind og bese strandlagunerne, strandmalurten og føle os langt væk fra civilisationen. Det eneste tegn på civilisation var en overflyvende militærhelikopter.

Sjovt nok var der ingen af de sædvanlige forstyrrende elementer, der var hverken myg, fluer, køer, måger og kun ganske få kokasser; egentligt en underlig fornemmelse efter årets tidligere tur til Enø Stubbe.

Nå, efter at have filosoferet lidt over livets tilskikkelser i al almindelighed og roning i særdeleshed satte vi kurs mod Rønnen midt ude i Dybsø fjord. Nok en succes, vi fandt den, og kors hvor er den meget større, end vi havde forestillet os.

På Rønnen er der også gjort fund fra Ertebølletiden. Det kunne have været skægt at gå i land, men området er ikke rigtigt egnet til landgang fra en spinkel robåd.

Så kom vi i tidsnød og måtte vende om, inden vi nåede til vikingebopladsen i bunden af Dybsø fjord, men der var dog tid til en kop kaffe med medbragte småkager og andet guf ved Vejløskoven.

En dejlig dag i godt selskab og vejret viste sig fra sin allerbedste side.

Jørgen Dissing

Skriv et svar